Whisky #66: Nikka Coffey Grain 45%

ABV: 45%
Wiek:  NAS
Cena: 280zł

Po niedawnej Hibiki dziś znowu coś z Japonii. Tym razem jednak będzie to single grain whisky.

 

nikka coffey grain
Nikka Coffey Grain

Ten 45-procentowy destylat powstał w większości z kukurydzy. W nazwie mamy jasno pokazane, jak ów whisky powstała (Coffey) –  pochodzenie od nazwiska Aeneasa Coffey, który to był twórcą ulepszonego aparatu (alembika) do destylacji ciągłej.

Nikka Coffey Grain to oczywiście whisky bez określenia wieku. Może bym się nią w ogóle nie zainteresował, ale jakiś czas temu przyszedł z nią do mnie znajomy i tak się poznaliśmy 🙂

nikka coffey grain
Nikka Coffey Grain

Moje odczucia:

OKO: miodowa.
NOS: gładka, słodka, przyjemna, owoce tropikalne – ananas, miód, guma balonowa, waniliowy biszkopt, karmel. Po odstaniu jeszcze bardziej słodka i śmietankowa.
JĘZYK: owocowa guma do żucia/Turbo 🙂 Herbatniki, odrobina śliwek. Alkohol mógłby być lepiej ukryty. Słodycz walczy z lekką goryczką.
FINISZ: iskrzący, waniliowo-dębowy, średnio długi.

nikka coffey grain
Nikka Coffey Grain

Nie jest to whisky wybitna, wielowymiarowa i kładąca na łopatki, jednak ma coś w sobie, tak że dla mnie jest bardzo pijalna i szczerze powiem, że jako codzienny dram podeszła mi bardzo. Taka do wieczornego posączenia bez dogłębnego rozmyślania czy dojrzewała na końcu tęczy 😉
Pamiętać trzeba, że to grain whisky.

OCENA: 83/100.

Ostatnie wpisy:

3 komentarze

  1. Anonimowy
    24 kwietnia 2015
    Reply

    Czyli Japończyk ale nie Samuraj 😉

    • K@mil
      31 lipca 2015
      Reply

      Adept na Samuraja 😉

  2. 26 lipca 2016
    Reply

    This website is amazing. I will tell about it to my friends and anybody that could be interested in this subject. Great work guys!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *